Hvad er arbejdsmiljø?
Arbejdsmiljø er de fysiske, psykosociale, relationelle og organisatoriske påvirkninger man bliver udsat for når man er på en arbejdsplads.
Ofte har påvirkningerne en positiv effekt på de ansatte og deres opgaver, men påvirkningerne kan også have negativ indflydelse på medarbejdernes sikkerhed og sundhed.
Når påvirkninger på jobbet er positive, er medarbejderne sund, rask og glad når de er på jobbet, og er det også når det bliver fyraften. Der er overskud og kræfter til at gå hjem og passe andre aktiviteter og interesser. Det er OK at man er blevet lidt træt af at være på jobbet, at man har brugt sig selv og sine kompetencer ti at løse de opgaver man er ansat til, men bør også være overskud og kræfter til livets andre ufoldelsesmuligheder.
Nogen gange sker der dog det, at påvirkningerne på arbejdet bliver belastende for den enkelte medarbejder. Man kan blive træt af at arbejde, men de betyder ikke nødvendigvis at arbejdspladsen overtræder gældende regler. Det er almindeligt at den enkelte kan mærke at man “bliver brugt” i løbet af arbejdsdagen, hvor der bliver trukket på kompetencer, kræfter og mentale ressourcer. Det gælder både fysisk arbejde og det mere stillesiddende arbejde.
Man skal ikke blive slidt af at gå på arbejde, og det gælder både for det arbejde der kan være så fysisk belastende at det medfører nedslidning og skader hos medarbejderen, og psykiske belastninger der kan føre til stress, udbrændthed mv.
Et godt arbejdsmiljø er derfor til stede, når medarbejderne trives og er tilstede på virksomheden for at bidrage til den produktion, der foregår på den pågældende virksomhed.
Læs mere om de forskellige emner her – eller kontakt A•Miljø for yderligere oplysninger